Lasagne is echt een ideaal gerecht. Het is perfect om te maken als je een groot gezelschap te eten krijgt. Ik maak het dan altijd ruim van te voren klaar. Je hoeft het dan alleen nog even in de oven te zetten en voila je tovert een heerlijk ruikende bubbelende ovenschaal op tafel. Maar ook als we door voetbaltrainigen een avond hebben dat iedereen op een ander tijdstip wil eten is het heel handig om een schaal klaar te hebben staan. En wat ik er ook heel leuk aan vind is dat je heerlijk kan variëren met wat je erin doet. Hier geef ik het recept voor Lasagne alla Bolognese.

Wat heb je nodig?

  • Lasagnebladen; ik gebruik zelf altijd die van De Cecco (Lasagne all’Uovo)
  • olijfolie
  • 1 wortel, 1 stengel bleekselderij en 1 ui en evt. 1 zoete puntpaprika
  • 300 gram gehakt
  • 3 blikjes saus (Mutti) (als je voor bechamel kiest 2 blikjes)
  • Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 bol Mozzarella
  • Evt. voor de bechamelsaus: 50 gram boter, 50 gram bloem en 500 ml melk
  • zout en peper, cajunkruiden

Hoe maak je lasagne alla Bolognese?

Snipper de ui, snijd de wortel de bleekselderij in hele kleine stukjes. Voor de afwisseling doe ik er ook wel eens een fijngesneden zoete puntpaprika bij. Doe de olijfolie in een grote sauspan en fruit alles een paar minuten. Voeg het gehakt toe en bak dit tot het gaar is. Doe er wat cajunkruiden bij en zout en doe daarna de blikjes saus erbij en laat alles lekker pruttelen.

Ik maak lasagne zelf meestal zonder bechamel omdat het zonder bechamel al een zwaar genoeg is. Maar dit is natuurlijk persoonlijk. Het hoort eigenlijk wel dus als je het lekker vindt doe je er lekker een paar laagjes bechamel bij. Dit maakt je als volgt. Smelt de boter in een pan. Roer de bloem er rustig door, totdat het een balletje wordt. Doe de melk er dan bij en roer blijf rustig roeren zodat het een papje wordt. Voeg hier zout aan toe naar smaak en laat even pruttelen. Als het te dik wordt doe je er nog een beetje melk bij.

Als alle sauzen klaar zijn, verwarm je de oven voor op 200 graden en pak je een grote ovenschaal. Dan ga je de lasagne opbouwen. Je begint met een laagje saus en hierop leg je de lasagnebladeren. Hierna weer een laag saus met mozzarella erop. Als je voor de bechamel gekozen hebt wissel je die af met een laag tomatensaus. Om en om bouw je de ovenschotel op en voeg je ook een laag of twee met mozzarella toe. Als je bechamel gebruikt eindig je met een een laag bechamel. Strooi als laatste lekker veel Parmezaanse kaas over de bovenkant en zet het 20 minuten in de oven. Na 20 minuten zet je de oven uit en de deur een beetje open maar laat je de lasagne nog 5 minuten staan.

Zoals gezegd kan je de lasagne prima een dag of een paar uur van te voren maken zodat je de hem alleen nog even in de oven hoeft op te warmen. Mijn favoriete variaties zet ik snel online!

>Probeer ook eens deze lasagne met zalm en rivierkreeftjes.

Buon Appetito!