Ik heb altijd een haat-liefde verhouding gehad met mousserende wijn. Champagne, Prosecco, Cava… kortom, bubbels. De verwoestende kracht van de bubbels in de mond, gecombineerd met zuren waarin je leer kunt looien, laten me altijd weer schrikken.

Mousserende wijn

Ik heb altijd een haat-liefde verhouding gehad met mousserende wijn. Kortom, bubbels. De verwoestende kracht van de bubbels in de mond, gecombineerd met zuren waarin je leer kunt looien, laten me altijd weer schrikken.
Als we het plat slaan dan praten we uiteindelijk over middelmatige wijn met bubbels waarvoor je een zeer stevige prijs betaald.
Knap is het natuurlijk wel. Ik zou de marketeers van deze wijnen direct aannemen!

De andere kant van de medaille is de Prosecco. Ook deze wijn was een aantal jaren geleden in de mode maar je daar betaalde je slechts een paar euro voor. Op z’n best gebruikte ik deze Prosecco in de Aperol Spritz. Zonde want Prosecco is wat mij betreft ondergewaardeerd en voor net even wat meer geld is er veel moois te koop.

Is er dan niet iets wat mooie wijn is, met bubbels maar niet zo achterlijk geprijsd als de bekende bubbels vanuit Frankrijk en zonder het verwoestende mondgevoel?

Tussen failliet gaan en gootsteenontstopper: mijn favoriete bubbels

Bubbels bij Lago d’ Iseo

Dames en heren, ik presenteer u: Franciacorta! Als we met elkaar zouden Pim Pam Petten of ‘stand land rivier’ doen, dikke kans dat bij Italiaanse meren u zonder moeite Gardameer! Zou roepen. Of Comomeer! Weinig mensen zouden roepen: Lago di Iseo! Jammer. Want dit is een prima vakantieplek in de luwte van het Gardameer. Beter nog, aan de onderkant van dit meer, pak ‘m beet tussen het meer en de snelweg Verona – Milano, ligt een fijn wijngebied: Franciacorta.

De koningen van dit gebied, Ca’ del Bosco en bijvoorbeeld Bellavista, worden geschonken in de beste restaurants ter wereld en kunnen wedijveren met hun neven uit Frankrijk. Dit is dus GEEN laffe huis tuin en keuken Prosecco! (Trouwens dit gebied ligt niet eens in de buurt van Prosecco) Dit is serieuze wijn! Mijn tip: ga naar het plaatsje Iseo, plof neer op een loungebank bij een van de vele tentjes aan het haventje en laat jezelf een glas Franciacorta inschenken. Zoutje erbij en het leven is goed. Nog iets leuks, ze schenken Franciacorta in fantastisch mooie, elegante glazen, maar dat terzijde…

Als ik ga voor een Franciacorta probeer ik de zuren in toom te houden en de bubbels te temmen. Lees: subtiel genieten.


Genieten van Prosecco

Ik zal beginnen bij de bubbels. Het is natuurlijk een persoonlijke aangelegenheid maar voor mij is minder meer. Minder en fijnere bubbels voelen wat mij betreft gewoon beter aan in de mond. Vertalen we dit naar Franciacorta termen dan praten we over wijnen die de term “Saten” (is fijne bubbels) dragen op de fles.

Verder moeten we, nu we de bubbels getemd hebben, de zuren aanpakken. Begrijp me niet verkeerd, zuren zijn niet slecht. Sterker nog, zuren zijn van groot belang om alles een beetje spannend te houden. We willen alleen niet een zuurbad naar binnen gieten. Hoe dan we dat temmen nu? Dat is vrij eenvoudig. Probeer een Franciacorta, Saten, te vinden waarbij in de mix gewoon wat meer Chardonnay is opgenomen. Bij voorkeur met een kleine dosis hout lagering.

Ik garandeer u dat als deze stappen doorloopt dat u, op een gemiddelde oudejaarsavond, een glimlach niet kan onderdrukken als uw gezelschap met veel bombarie de geijkte flessen Franse bubbels tevoorschijn halen. Hoezo doen we dat? Geef mij maar een fijne Moscato d’ Asti bij alle rommel op tafel. Maar hierover een volgende keer meer…

Tot slot nog een laatste tip. Drink meer Prosecco op gewone momenten. Het hoeft u de kop niet te kosten. Tussen de 10 en 15 euro is er genoeg serieus moois te vinden op het gebied van Prosecco. Voelt u zich in een feestelijke stemming dan hoeft een goede Franciacorta niet meer dan 25 piek te kosten. Serieus geld, dat wel natuurlijk. Maar vergelijk dat maar eens met de instappers van de grote merken uit een bekend gebied in Frankrijk.
Eén ding moet ik de Fransen nageven, ze begrijpen, veel beter dan wij Nederlanders dat je zelf een dag speciaal moet en kunt maken met een fijn glas bubbels.

Meer over wijn…

Salute!